Het klinkt als een Suske en Wiske titel. Wha miljaar! Zo spannend is het niet. Het is wel het ultieme User Experience Design verhaal. Wat design voor je website en dus voor je bedrijf kunt betekenen.

De button die 300 miljoen dollar opleverde

Jared Spool veranderde één button op een website. Het leverde zijn klant 300 miljoen dollar extra winst op.

Wat was het geval? 

Wanneer de klanten wilden afrekenen, drukten ze op de knop ‘checkout’. Hierna kwamen ze niet in het afreken-gedeelte, maar ze kregen een inlogscherm te zien. 

Een maak-een-account-aan of wanneer je een terugkerende klant bent, log-hier-in. 

Zo’n pagina. Ken je dat? Bloedirritant.

De makers van de website dachten toen nog oprecht dat het handig was. We hebben het hier trouwens over het jaar 2009.

Jared wist wel beter en liet een usability-test doen. Testers werd gevraagd om op de site een artikel te bestellen terwijl ze werden gemonitord. 

En?

De testers wilden helemaal geen account aanmaken. Ze wilden gewoon wat kopen, meer niet. En dan ook nog een wachtwoord verzinnen. pff, waar is het boekje waar ik dat allemaal in opschrijf. En welk email adres heb ik vorige keer ook-al-weer gebruikt. Dan vraag ik wel een nieuw wachtwoord aan.

Bij de bewuste webshop is hierna in de database onderzocht dat 45% van de klanten meerdere accounts hadden. Sommige wel 10. Ook werden er per dag 160.000 verzoeken gedaan om een nieuw wachtwoord aan te maken. En driekwart van die mensen haakten af en kochten het product dus niet.

Hoe werd dit opgelost?

Er is één button gewijzigd. De maak-een-account-aan button werd een “doorgaan” button. Met daarbij de uitleg dat je bij de betaalpagina eventueel een account kunt aanmaken om het voor de volgende keer makkelijker te maken.

De verkoop ging met 45% omhoog.

Zo simpel kan het zijn. 

En dat is design.

Hoe is jouw check-out gedeelte?
Kun je het account-aanmaken overslaan?

Je weet nu wat het je kan opleveren.

Deel dit artikel

Reacties