Thuiszitten dankzij de Covid-19 uitbraak en tot de conclusie komen dat ik totaal geen ‘vitaal’ beroep heb. Dan dreig je toch het gevoel te krijgen compleet nutteloos te zijn.
Om mezelf wat ‘nuttigs’ te doen te geven, greep ik terug naar één van mijn jeugdhobby’s: origami, Japanse vouwkunst.
De kraanvogel staat in Japan bekend als symbool voor geluk en lang leven. Volgens de Japanse mythologie leven kraanvogels wel duizend jaar en dragen zij op hun vleugels onze zielen omhoog naar het paradijs.
Ooit had ik bedacht om duizend kraanvogels te vouwen, dus ik had de vouwblaadjes keurig bewaard in mijn crea-koffertje. En nu leek het moment aangebroken om daar maar eens serieus mee te starten.
Wanneer je duizend kraanvogels vouwt, zal je wens uitkomen.
Symbool voor hoop
Door het verhaal van het meisje Sadako Sasaki werd het vouwen van kraanvogels ook een symbool voor hoop en genezing. Sadako werd als meisje van 2 jaar blootgesteld aan de straling van de atoombom op Hiroshima. Tegen haar 12e jaar werd vastgesteld dat zij leukemie had. Ondanks haar pijn startte ze met het vouwen van duizend kraanvogels (senbazuru), in de hoop dat haar wens haar zou genezen.
Na haar eerste duizend kraanvogels begon ze aan een tweede senbazuru om voor vrede te kunnen wensen. Haar familie, vrienden en klasgenoten sprongen bij om haar te helpen.
In 1955, na 644 gevouwen kraanvogels overleed ze…
Haar klasgenoten maakten als eerbetoon haar tweede senbazuru af zodat zij met duizend kraanvogels werd begraven. Bij haar standbeeld in het Peace Memorial Park in Hiroshima worden nog steeds jaarlijks vele duizenden kraanvogels gebracht.
De kraanvogels van Sadako zijn zorgvuldig bewaard en enkele zijn sinds 2007 gedoneerd aan o.a. het National September 11 Memorial and Museum, USS Arizona Memorial, The Peace Library en Harry S. Truman Library and Museum. Dit laatste is extra bijzonder omdat het de Amerikaanse President Truman was die opdracht gaf om een Atoombom op Hiroshima te richten.
Sadako’s familie zorgt er voor dat de vredesboodschap van Sadako Sasaki zich blijft verspreiden.

Geluk in je hoofd
Origami brengt rust in je hoofd. Voor het vouwen heb je immers geduld nodig. Nog een reden dat het vouwen van duizend kraanvogels ook wel eens werd gedaan door een aanstaand echtpaar vóór het trouwen. Een gelukkig huwelijk begint met begrip en geduld voor elkaar…
Het is een vrij eentonig maar wel precies werkje om een kraanvogel te vouwen en brengt daardoor rust in je hoofd. Je heb geen tijd om je zorgen te maken, alleen als je vouw scheef zit. Dus het perfecte alternatief voor als je Netflix zat bent.
Zet een rustig muziekje op, pak vrolijk gekleurde papiertjes, kopje thee erbij en je hebt geen meditatie meer nodig om je zen te voelen. Zo kom je het thuiszitten wel door.