Oké, je gaat dus met WordPress aan de gang. Maar dan heb je nog steeds de vraag, welke builder of theme?
In dit artikel vertel ik je mijn ervaringen met een handjevol builders.
Mijn ervaring met WordPress
In dit vorige artikel blijkt dat WordPress een vrij logische keuze is om je website mee te bouwen.
Voor mijn website gebruik ik vanaf het begin WordPress met het Avada theme. Voor klanten heb ik Avada en Astra met Elementor gebruikt. Ook Impreza had leuke basis websites met de WPBakery builder. En Divi heeft hele goede marketing. Daar werd ik ook steeds door verleid, heb het wel getest maar nooit aangeschaft.
Ik neem graag de belangrijkste builders met je door.
Avada Theme
Om te starten is Avada heel fijn. Je kunt supersnel een kant en klare website opzetten en deze naargelang je eigen behoefte aanpassen. Zo hoef je niet meteen alles te leren maar kun je er in groeien. Op den duur ben je in staat om je hele pagina zelf te maken zoals je het wilt.
Voor de Avada template betaal je éénmalig $69. Daar krijg je lifetime updates voor.
Lifetime!
Ik ben nog steeds verbaasd over hoe up-to-date deze template en builder is. Iedere keer als ik met een schuin oog naar de tools in Divi zat te kijken, kwam er prompt weer een nieuwe Avada-versie.
Divi Theme
Bij Divi is de keuze aan start-websites véél groter. Maar je betaald er ook wat meer voor. Op dit moment is het $ 89 per jaar. Als je een eenmalige aanschaf wilt zoals bij Avada betaal je $ 249.
In het gebruik is er niet echt verschil tussen Divi en Avada. Qua vormgeving vind ik Divi wel mooier. Maar dat is persoonlijk.
Astra Theme
Astra is ook zeer geschikt om mee te starten. Dit kan zelfs gratis, met kant en klare websites. Astra staat er zelfs bekend om dat ze een van de snelste, als in lichtgewicht, themes zijn. Met andere woorden, een snelle website.
Met Astra kun je kiezen welke page-builder je wilt gebruiken: Gutenberg, Beaver Builder of Elementor.
Ik gebruik zelf de gratis versie van Elementor, met een aanvulling van Astra. De “Ultimate Addons for Astra”. Deze aanvulling kost ook weer geld, maar je kunt het prima eerst zonder proberen.
Elementor
Met Elementor heb je wat meer ontwerp vrijheid. Ik vind het fijner werken dan de Avada-builder. Mijn klanten vinden het ook fijn werken en kunnen er makkelijker zelf aanpassingen in doen.
Maar, Elementor blijkt niet geschikt te zijn voor zwaardere websites. Vanwege alle mogelijkheden die Elementor biedt, wordt er veel, te veel, bulk-code aangemaakt wat sommige websites erg kan vertragen.
Zo ben ik afgelopen maand behoorlijk aan het trukendozen geweest met allerlei extra plugins om een website, gemaakt met Astra en Elementor, weer een beetje peper te geven. Ik ben er nog niet tevreden over.
Astra adviseert zelf om Gutenberg te gebruiken.
Gutenberg
Een deel van de WordPress gebruikers zweert nu bij Gutenberg. Omdat het de standaard van WordPress zelf is.
Ik word er niet blij van. Vind het ingewikkeld en mistte al meteen een section of container voor de inhoud. Gutenberg werkt alleen met blokken die je op elkaar stapelt.
Door de Astra Pro versie aan te schaffen krijg je extra functionaliteit in Gutenberg. Waaronder, een container. Hierdoor werkt het iets prettiger en kreeg ik wat meer ontwerp functionaliteit.
Er worden ook steeds betere tools voor ontwikkeld. Naast Astra is het Kadence Theme een goede concurrent vanwege de snelle laadtijd. Bij dit theme krijg je ook extra functionaliteit in Gutenberg.
Maar ik ben gewoon geen Gutenberg fan.
Het nadeel van deze builders
Het nadeel van alle bovengenoemde builders is de code.
Aan de voorkant ziet het er super uit. Compleet responsive, mooi vormgegeven, teksten dik in orde. Maar aan de achterkant is het een puinhoop.
Het is alsof je een huis hebt gebouwd waarbij de constructie op instorten staat. De scheuren zijn niet zichtbaar, want alles is dichtgeplamuurd achter een dikke laag stuc en verf.
Ik ben me rot geschrokken toen ik de achterkant een (door mijzelf gemaakte) website gebouwd met Elementor ging inspecteren. Zo veel onnodige code. Terwijl ik nota bene alle adviezen van Elementor zelf had opgevolgd met de bouw van de website.
Het is niet alleen Elementor. Divi en Avada hebben hetzelfde probleem. Ik merk het nu ook bij mijn eigen website met Avada. Hoe meer artikelen ik schrijf, hoe trager het wordt.
Ben je starter en heb alleen een kleine basiswebsite nodig. Geen probleem. Maar weet dat wanneer je gaat groeien, je de website overnieuw zal moeten bouwen in een beter format.
Een beter alternatief
Het allerbeste is een gecodeerde website met schone clean code. Maar niet iedereen kan dat.
Ik ook niet. Alhoewel ik door de jaren heen wel code heb leren lezen en aanpassen.
Ook webdevelopers gebruiken builders om het codeer proces te versnellen. En welke gebruiken zij dan?
Hun populaire builders zijn: Oxygen, Breakdance, Bricks, Zion, Cwicly.
Ik ben me nu aan het verdiepen in Bricks.
Bricks Builder
Bricks is een theme met een builder in één, en super snel. Voor $99 heb je een licentie voor 1 website met lifetime updates.
De templates die erbij zitten zijn vrij karig. Dus je zult wel vanaf 0 zelf aan de gang moeten. En je moet je verdiepen in CSS en classes. Dat is te doen, maar dat moet je wel willen en leuk vinden.
I like it, ben toch een beetje een technerd.
Ik hoop je binnenkort een nieuwe website te kunnen laten zien. Gebouwd met bricks, met een superschone code.