Mijn oom wilde op het dakterras een dakopbouw. Daar was natuurlijk een bouwtekening voor nodig. 

Met wat gegoogle had hij een gratis autoCAD versie gescoord, een tekenprogramma voor bouwtekeningen. Of ik het een beetje uit kon leggen aan hem. Dan kon hij dat zelf wel effe tekenen.

Ik stond hem vast heel glazig aan te kijken. Vier jaar bouwkunde studie, jaren praktijkervaring, bouwregelgeving , bouwaanvraag procedures, werkprocessen bij aannemers, constructeurs, bouwfysica, architectuur, bouwveiligheid.
Alles flitste door mijn hoofd. 

“Hoe kan ik dat nou effe uitleggen?
En dan wil hij het ook nog zelf doen!
Hij is niet goed bij zijn hoofd!“

Vakkennis kun je niet effe uitleggen

Je koopt een spiegelreflex-dinges, zo’n échte camera. En denkt: “Nu kan ik ook mooie foto’s maken.” En toch lukt het niet, het valt tegen. Bij fotograferen komt blijkbaar toch iets meer kijken dan alleen het ‘hebben’ van een goede camera. 

Zo zie ik ook steeds meer mensen te keer gaan op Canva. Ik vind het fantastisch dat zo’n programma voor een groter publiek beschikbaar is. Maar hier geldt ook, het ‘hebben’ van een grafisch software programma maakt van jou nog geen grafisch ontwerper en webdesigner. 

Er worden verschrikkelijk veel slechte websites in elkaar geknutseld. Het is zo zonde van je tijd en misschien zelfs van je investering. 

Vakkennis kun je niet effe uitleggen. Maar een paar tips kan ik je wel geven. Deze maken het verschil tussen een website die wel of geen nieuwe klanten oplevert.

Wanneer is een website geslaagd?

Een geslaagde website is eentje die van bezoekers klanten maakt. Dan heb ik mijn werk goed gedaan.

Een geslaagde website maakt van bezoekers een klant.

Een geslaagde website maakt van bezoekers een klant.

Je website is een centrale ontmoetingsplaats waar al je potentiële klanten naartoe worden verwezen. De plek op het web waar jij de touwtjes in handen hebt. 

Maar ik heb toch ook Instagram?

Ja tof, maar Social Media algoritmes veranderen continu. Zij bepalen zelf of ze jou wel òf niet laten zien. Daarom is het handig om in ieder geval één platform te hebben waarbij je zelf ‘in control’ bent. Social Media gebruik je dan als wegwijsbord, met doorverwijzing naar jouw website.

Hier bepaal jij hoe je de mensen verwelkomt.
Hoe je ze thuis laat voelen.
En jij bepaalt hoe en met wie je wilt werken als klant.

Dit kun je alleen bereiken door eerst goed na te denken over wat je nu eigenlijk wilt met je bedrijf en je website.

Tip 1 – Denk na over het klantproces

Dit vind ik altijd het leukst om uit te puzzelen met een nieuwe klant. 

Je website kan er ontzettend mooi en fancy uitzien. Maar als deze stappen niet helder zijn, heb je enkel een online flyer gemaakt en geen centrale ontmoetingsplaats. 

In marketing termen kun je dit ook de sales funnel noemen. Maar dat vind ik niet fijn klinken. Het gaat gewoon over nadenken vanuit jouw ideale klant.

De vragen waar je aan kunt denken zijn:

1 Wie is je (lievelings)klant?
> iemand met een pijnlijke tennisarm

2 Wat wil die klant, waar is ze naar op zoek?
> zoekt een behandeling bij een fysio in de buurt

3 Waarom wil die klant dat, wat is haar intentie?
> ze wil een afspraak maken voor een behandeling

In het voorbeeld gaat het om een fysiotherapie praktijk. De intentie van de klant die de website bezoekt zal vooral zijn om een afspraak te maken. 

Zorg dus dat het zo simpel mogelijk is om dat te doen. Niet dat ze 5 minuten moet zoeken naar contactgegevens.

Misschien vind ze het nog fijner om direct online een afspraak in te plannen in een agenda.

Maar vóórdat ze een afspraak maakt, moeten er nog een aantal vragen worden beantwoord.

Tip 2 – Neem de twijfel weg van je klant

Welke twijfel of obstakels zal je klant nog hebben voordat ze contact opneemt?

Je lievelingsklant benoemen als iemand met een pijnlijke arm is wel een beetje cru. Maar voor een fysio is dit wel het geval. Hoe ga je een klant die pijn heeft geruststellen op je website.

Denken vanuit het klantperspectief. 

Ga eens in de schoenen van je klant staan. Welke vragen zou ze nog kunnen hebben. Welke twijfel speelt er door haar hoofd?

– Ben ik hier op de juiste plek
– Is dit een goede fysiotherapeut
– Kan ik deze therapeut vertrouwen
– Behandeld deze fysio ook tennisarmen
– Wordt dit wel vergoed door mijn verzekering
– Hoeveel behandelingen zal ik nodig hebben
– Is deze persoon gekwalificeerd
– Wat zijn ervaringen van anderen
– Hoe maak ik een afspraak
– Moet ik zelf bellen?
– Heb ik een verwijsbrief nodig van de huisarts

Veel websitebouwers adviseren reviews van klanten te plaatsen. Maar je ziet, reviews alleen zijn niet voldoende om de twijfel weg te nemen.

Zorgen wegnemen helpt ook in Google 

Google weet ook welke vragen er spelen bij jouw klant. Dus wanneer jij de zorgen al wegneemt op je website, zal je hoger in de zoekresultaten terecht komen.

Tot slot

Je ziet dat ik het alleen nog maar over de inhoud van je website heb gehad. Dit is nog lang niet alles. Om de juiste inhoud te bepalen voor je website kijk ik ook naar je concurrenten en onderzoek ik welke vragen en zoektermen er worden gebruikt in google. 

In het artikel over hoe je de Hero-section goed opzet, kun je lezen dat ik elk onderdeel benader vanuit inhoud, design en techniek.

Dit is wat mij betreft de cruciale drie-eenheid voor een goede website.

Dus na de inhoud kijk ik naar het design. Hier komt natuurlijk jouw huisstijl en de sfeer die jij wilt over brengen aan bod. Maar het gaat ook over goede leesbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van de website. 

De laatste stap is het technisch bouwen van de website. Hiervoor gebruik ik in basis WordPress. Omdat dit een vrij gangbaar platform is kun je er zelf naderhand makkelijk wijzigingen in aanbrengen. Zo hou je zelf de regie over je online winkel.

Ik hoop dat je de meerwaarde inziet van het inhuren van een ervaren webdesigner. Je kunt dit artikel meer lezen over wat een webdesigner kan toevoegen aan je website.  En ik snap ook dat als je nog maar net begint je het eerst zelf wilt proberen.

Hier lees je meer over hoe je een goede home-pagina opzet.
En in dit artikel ga ik dieper in op de hero-section.

Wil je ook een geslaagde website?

Wanneer je eraan toe bent, sta ik hier voor je klaar om van jouw website ook een geslaagde website te maken.

Je kunt hier contact opnemen.

Deel dit artikel

Reacties