Een goede webdesigner tilt je bedrijf naar een hoger niveau. Het maakt klanten van bezoekers omdat je precies hetgeen bent dat ze zoeken.
Hoe dan?
Dat ga ik je uitleggen aan de hand van een aantal specifieke problemen waar veel bedrijven met hun website tegen aan lopen.
Google problemen
Klanten kunnen ons online niet vinden.
Ik verschijn niet op google.
Ik krijg niet genoeg klanten
Dit soort problemen worden opgelost door het toepassen van de juiste SEO. Niet te verwarren met CEO, dat ben je zelf.
SEO staat natuurlijk voor Search Engine Optimization. Of op z’n Hollands, zoekmachine optimalisatie. Het verwerken van de juiste zoektermen bij jouw bedrijf.
Ja, die zoektermen moet ik verwerken in de teksten.
Dat wist ik al.
Het gaat nog net een stap verder. Want de beschrijvingen van je afbeeldingen, met zogenoemde alt-tags, en de url van je pagina’s horen hier ook bij. Een strategie van naar elkaar linkende pagina’s kan ook bijdragen voor hogere resultaten in Google.
Enkel een copywriter inhuren vanwege de SEO is dus niet voldoende.
De informatie
Klanten kunnen de juiste informatie niet vinden.
Klanten begrijpen niet wat we doen.
Klanten begrijpen niet hoe wij het anders doen.
Het belangrijkste, en moeilijkste, van een goed website ontwerp is duidelijk vertellen wat je doet en wat je klant daar aan heeft.
Ik begeleide een tijd een klant met een stichting voor respijtzorg.
Watte?
Precies.
Niemand weet wat dat is, respijtzorg. Het klinkt ook als een naar woord. Spijt.
Maar het was zijn core-business.
Ja, maar nu wil ik wel weten wat dat is.
Oke, respijtzorg is een vervanging voor mantelzorgers. In dit geval was het een logeerhuis voor volwassenen die niet zelfstandig thuis konden blijven en waarvan hun partner (de mantelzorger) rust nodig had.
Een mond vol, een mooi plan, maar ingewikkeld.
De meeste tijd van het website traject ging zitten in het goed onder woorden brengen van wat hij nu eigenlijk deed. Zonder dat het hele lappen tekst werden.
Er ging ook veel tijd zitten in het uitzoeken van de procedures van de zorgwetgeving en gemeentes. Zo konden we de stappen voor zijn klanten heel duidelijk maken.
Bedenk goed wat je klant komt zoeken op jouw website en geef daar zo helder mogelijk antwoord op.
Betrouwbaar overkomen
Klanten vertrouwen ons niet.
We krijgen wel bezoekers op de website, maar ze worden geen klant.
Onze website ziet er gedateerd uit.
Bezoekers worden pas klant wanneer ze begrijpen wat je doet en wat ze er zelf aan hebben. Maar ook, wanneer ze overtuigd zijn dat jij het juiste bedrijf daar voor bent.
Hoe kom je betrouwbaar over?
Door te laten zien dat je weet waar je het over hebt. Door de onzekerheid van de klant weg te nemen. Dat kun je bijvoorbeeld laten zien op de volgende manieren.
Tekst
In blogs en artikelen, zoals ik hier doe. Geef informatie waar je klanten echt iets aan hebben. Het is een indirecte manier om je kundigheid te showen.
Pas op voor te veel vakjargon. Tenzij jouw klant deze termen juist wel kent.
Zorg ook dat de teksten geschikt zijn voor het lezen op een beeldscherm. Dat gaat over leesbaarheid van de lettervorm en grootte, maar ook over hoe lang je teksten zijn.
Beeld en geluid
In afbeeldingen of video’s waarin jij met je werk of klant bezig bent. Een achter-de-schermen foto, sneak peeks doen het altijd goed. Mensen zijn nu eenmaal nieuwsgierig. Je laat heel natuurlijk zien wat jouw manier van werken is.
Je kunt ook je werkproces filmen. Bij een klantgepsrek kun je vragen of het mag worden opgenomen, waarbij de klant eventueel anoniem en uit beeld blijft.
Review
In het delen van ervaringen van klanten. Het is altijd beter dat een ander jou als betrouwbaar bestempeld in plaats van dat je dat zelf roept.
Up to date
Als laatste is het belangrijk dat je website er niet gedateerd uitziet. Wanneer een website 10/15 jaar geleden is gebouwd en nooit meer is aangepast is het echt tijd voor een refresh.
Waarom?
Mensen beoordelen in eerste instantie op uiterlijk. Dat proberen we te verbergen, maar stiekem doen we het allemaal.
Bij een oud uitziende website is de eerste gedachte:
“Bestaat dit bedrijf nog wel?”
Ai, twijfel bij je klant.
Nog een voorbeeld.
Een huis verkoopt beter als het net een lik verf heeft gehad. Het ziet er goed onderhouden uit. Een blik verf kost niks in verhouding met de prijs van een huis. Maar het werkt, je prijs kan omhoog.
Dus zorg dat je website af en toe een likje verf krijgt.
Dat hoeft niet persé een ander kleur te zijn. Het gaat meer om kijken of alles nog past op de nieuwste beeldschermen, de boel rechttrekken, rommel opruimen en misschien een paar gedateerde items zoals knoppen of pictogrammen updaten.
Je uitstraling, branding
We moeten aantrekkelijker overkomen voor een specifieke doelgroep.
We zien er niet premium genoeg uit.
We zien er niet innovatief genoeg uit.
De website past niet echt bij wat ik wil uitstralen.
Naast de inhoud wil het oog natuurlijk ook wat. Zoals ik al eerder noemde, je wordt beoordeeld op je uiterlijk.
Hoger tarief door design
Een layout die in balans is. Kleuren die de juiste sfeer neerzetten. Een lettertype wat past bij je waarden. Afbeeldingen die consequent precies de goede emoties neerzetten.
Wanneer dat allemaal in balans is, kun je al direct een hoger tarief gaan rekenen voor je klanten. Design verkoopt.
Kijk maar naar koffiezetapparaten. Voor 15 euro heb je een prima apparaat. Maar wil je een mooi koffiezetapparaat, dan kan het gerust 100 euro of meer kosten.
Oké, er zal best een verschil in koffiesmaak zijn.
Maar design verkoopt.
Ook op je website.
De juiste klant
Een goed ontwerp spreekt de juiste klanten aan.
Jouw lievelingsklanten.
Ik zag een website van een ontwerper die zich enkel richt op werken met tattoo-shops. Donkere kleuren, kalligrafische letters, echt een grunge style look.
Totaal niet mijn ding en totaal niet mijn klanten. En dat is prima.
Wie is jouw klant?
Waar houdt ze van?
Wat voor kleding draagt ze?
Wat doet ze in haar vrije tijd?
Wat voor tijdschriften leest ze?
Wanneer je net begint is het lastig om dat te beantwoorden.
Een kleine tip
Vaak richten starters zich op klanten die lijken op henzelf. Het gaat over jou, maar dan vijf jaar geleden.
Techniek
Klanten kunnen online niets bij ons kopen.
Klanten kunnen online geen diensten bij ons boeken.
Ons reserveringssysteem is verouderd.
Dit zijn technieken die aan je website kunnen worden toegevoegd. Er is tegenwoordig heel veel mogelijk. Bijna niets is te gek.
Misschien heb je al een systeem maar is het verouderd. Dit was het geval bij Veluwe Lodges Otterlo. Zij hadden een reserveringssysteem waarbij klanten via de website enkel een vakantiewoning konden reserveren voor een week, weekend of midweek. Een combinatie of langere periode was niet mogelijk, terwijl ze dat wel graag mogelijk wilden maken.
Met het nieuwe systeem hebben ze veel meer vrijheid en is er minder schoonmaak nodig. De klanten krijgen zelfs automatisch korting wanneer ze langer boeken. Een win-win voor iedereen.
Omdat de nieuwe technieken volledig automatisch werken heb je er nauwelijks omkijken naar.
Het is alsof je fulltime een extra medewerker in dienst hebt.
Heerlijk toch.
Webdesigner inhuren
Een webdesigner kan je bedrijf dus een enorme boost geven. Een goede designer zorgt ook dat je website met je mee kan groeien. Het is een lange termijn visie.
Wanneer je er klaar voor bent om verder te groeien hoop ik natuurlijk dat je mijn diensten in overweging neemt. Je kunt ook een afspraak inplannen om even te sparren over de mogelijkheden.