Mijn hele website is veranderd. Opnieuw opgebouwd met een andere builder in WordPress.
Waarom?
Omdat ik tegen de beperkingen aanliep van builders als Avada, Elementor en Divi. Mijn plannen voor deze website zijn groter dan wat deze builders aankunnen.
Het is als een gebouw die een fundering nodig heeft.
De fundering is vaak het duurste deel van een gebouw. In Rotterdam heb je bijvoorbeeld heipalen nodig van wel 30 meter.
In sommige gebieden kun je zonder heipalen bouwen. Mijn huis is gefundeerd ‘op staal’. Dat wil zeggen op de grond. Doordat ik in de duinen woon is de bovenste grondlaag zand en dat is lekker stevig om op te bouwen.
Die zandlaag kan niet alles aan. Ons huis is gemaakt van lichte bouwmaterialen en het is gelijkvloers. Met een verdieping erop zou het huis door de zandlaag heen zakken. Dan moet je dus gaan heien.
Wanneer een website zwaarder wordt, wordt het langzamer.
En dat wil je niet.
Je klantervaring gaat achteruit. En er gaat nog iets achteruit.
Je positie in Google. Want Google houdt ook niet van langzame websites.
En hoe komt het dat je website zo traag wordt?
Door overbodige code.
Of in webtermen, een grote DOM. De grootste code-vervuilers zijn Elementor en Divi. Ik ben dagen met Clean-up en Cache-plugins in de weer geweest om code te minimaliseren zodat de website van een klant weer een beetje porrie kreeg. Het voelde als pilletjes tegen een maagzweer wat weer een bijwerking was van het medicijn tegen een hoge bloeddruk.
De website is ook lastiger aan te passen, omdat deze builders werken met ‘styling op het ID-niveau’.
Deze builders lijken makkelijk maar zijn slecht te onderhouden.
Dat is ironisch toch? Iedereen gebruikt deze builders omdat ze ‘makkelijk’ zijn. Maar uiteindelijk zijn ze lastig als de website te groot wordt. Je moet pagina voor pagina elk elementje met de hand aanpassen.
De oplossing?
Stylen met classes. Ik gebruik BEM-classes.
Ja, daar is enige kennis van HTML en CSS voor nodig. En ik ben een nerd. Ik kijk graag naar de code van de website om uit te vogelen hoe iets werkt.
Ik gebruik nu Bricks (WordPress-theme) om de structuur van de website te bouwen. De styling doe ik in Bricks en eigen code waarvoor ik WPCodebox gebruik.
Hier kun je nog meer verbeteringen toevoegen. Zoals het gebruik van ‘clamp functies’. Ideaal voor het berekenen van lettergroottes en margin/padding bij verschillende schermafmetingen.
Ook kan ik nu ‘variables’ gebruiken die ik in WPCodebox definieer. Dat is een mooi moment, nu dat Figma ook ‘variables’ heeft geïntroduceerd.
Kortom, ik ben klaar voor de toekomst.
En jij? Blijft je website-villa gelijkvloers dan kun je het nog bolwerken met Elementor of Divi.
Begint het een beetje te wankelen? Dan is een andere aanpak van je website een goede investering.
Om met Bricks te starten heb ik veel gehad aan deze youtube-serie van Kevin Geary.