Ik volg een opleiding tot tuinarchitect. 

Waarom? 

Omdat ik ontwerpen superleuk vind (dûh). Je leert altijd weer wat nieuws door in een hele andere industrie te springen.

Sommige dingen blijven hetzelfde. Lesgeven, opdrachten maken en de vraag: “is dit voor een cijfer?” Gelukkig geeft deze opleiding geen cijfers maar feedback. 

Thema-kaartjes

Het thema bij de ontwerp-lessen om tot een goed concept voor de tuin te komen is inventarisatie & analyse. Dat doe je door thema-kaartjes te maken. Mini-studies van de tuin waarin je snel een onderdeel onderzoekt. Massa-ruimte, routes, hoogtes, kleur, vormen, enz.

Iedere keer is er wel weer een student die vraagt: “welke thema-kaartjes moeten we maken?” Dat woordje móeten. Het móet van niemand. Het is een míddel om te analyseren. Je gebruikt zoveel thema-kaartjes als je nodig hebt. Het maakt niet uit.

En toch zijn er studenten die het liefst een hele checklist ontvangen met wat er allemaal gemaakt móet worden. Ze willen zekerheid hebben. Want met een checklist kun je het ook niet fout doen, toch? En daar gaat het dus juist fout. Het gaat erom dat je een eigen idee ontwikkeld. Een gevoel krijgt bij de tuin. Dat doe je niet door een checklist af te vinken en dan voilá, je hebt een ontwerp.  

Eigen professionele verantwoordelijkheid. Ergens voor gaan staan. Daarmee maak je het verschil. Anders volg je de kudde en krijgt iedereen dezelfde tuin. Die ene die toevallig bij VTWonen voorbij kwam.

Met websites is het niet anders. 

Hier maak je geen thema-kaartjes maar noemen we het wire-frames. En dat kan heel simpel in een schetsboekje met potlood. Eerst onderzoeken wat je nodig hebt en hoe het werkt. 

Daarna bouw je een website. Een website op maat dus. Die precies doet wat het moet doen. 

Jouw bedrijf en jouw klanten vooruit helpen.

Hier lees je meer over wat een webdesigner voor je kan doen.

En denk je, “tuinarchitectuur, superleuk!” Ik kan deze opleiding bij de OntwerpAcademie van harte aanbevelen. Ze geven trouwens ook een kortere cursus voor het ontwerpen van je eigen tuin.

Deel dit artikel

Reacties